You are currently viewing WIMBLEDON

WIMBLEDON

  • Post author:
  • Post category:Magazin

Ukoliko ste se odlučili da ovo leto provedete usavršavajući znanje engleskog jezika u UK, a odabrali ste školu Wimbledon School of English, onda je to možda idealna šansa da budete deo najstarijeg, a ujedno i jedinog teniskog turnira koji se igra na travnatoj podlozi.

Istorija ovog turnira započeta je davne 1877. godine, kada su odigrani prvi mečevi na terenima All England Kriket Kluba. Vrlo brzo je postalo jasno da će se na tim terenima odigrati brojni mečevi, a još te davne 1877. godine prihvaćena je većina pravila koja i danas važe (izuzev visine mreže i udaljenosti od linije za servis do mreže). Na ovom turniru učestvovali su samo muškarci, dok su žene svoj prvi meč zaigrale tek 1884. godine. 1922. je turnir preseljen na današnju lokaciju.

[divider]

ws[divider]

Osim uživanja u teniskim mečevima, jedna od najvećih Wimbledonskih posebnosti je da posetioci ali i igrači uživaju u jagodama sa šlagom što je tradicionalna poslastica u All England Club-u. Neki podaci govore da se svake godine naruči oko 24.000 kilograma jagoda, a uz to vrlo tražena pića su Pimm’s (https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pimms) i šampanjac. U proseku se popije oko hiljadu boca šampanjca dnevno, a cene nećemo spominjati.

[divider]

jagode Pimms-Cup

[divider]

Zelena i ljubičasta su zaštitne boje Wimbledona, koje stoje i u logotipu turnira. Međutim pravilo ovih boja ne odnosi se na igrače i njihove odevne kombinacije, već oni moraju nositi bele majice i bele šorceve, odnosno teniske suknjice. Svi igrači svoju odeću donose početkom godine na “odobravanje”. Pre samog meča sudije donose odluku da li je odeća prikladna ili ne. Dopušteni su mali uzorci i u drugim bojama, ali pravilo je da mora dominirati bela boja koja predstavlja otmenost i prestiž što je ujedno i glavna karakteristika ovog najvećeg Grand Slam turnira.

[divider]

image[divider]

Jedna od stvari koja razlikuje Wimbledon od svih drugih turnira jeste ta što tokom njegovog trajanja postoji poseban čuvar. Za sigurnost samih igrača i publike zadužen je soko po imenu Rufus, koji vrši svoj sprecijalni zadatak plašeći lokalne golubove na nebu iznad terena. Rufus je u Britaniji najpopularnija ptica koja ima preko 5.000 pratilaca na Twitter-u i svog ličnog trenera. Veliko negodovanje nacije izazvano je 2012. godine kada je ovaj popularni soko ukraden, ali na svu sreću i vrlo brzo pronađen.

[divider]

FactsYouDidntKnowAboutWimbledon-Rufus[divider]

Još jedna zanimljivost vezana za Wimbledon je ta da Britanci na domaćeg osvajača ovog turnira čekaju još od 1936. godine. Iako je te godine Fred Perry osvojio turnir na “svetoj travi”, zvaničnici kluba dodelili su šampanjac njegovom protivniku pod izgovorom da je “Crawford bolji čovek” (Fred je imao konflikt sa zvaničnicima zbog toga što su ga oni smatrali skorojevićem).

[divider]

Fred_Perry_01[divider]

U Wimbledon-u je odigran i najduži meč u istoriji tenisa. Meč odigran između Amerikanca John Isner-a i Francuza Nicolas Mahut-a trajao je 11 sati i 5 minuta i time se protegao na tri dana! Konačan rezultat bio je u korist Isner-a, a ujedno na istom meču oboren je rekord i po broju gemova odigranih na jednom meču (183).

[divider]

FactsYouDidntKnowAboutWimbledon-LongestMatch[divider]

Turnir u Wimbledon-u važi za jedan od najdarežljivijih turnira na kome se nagradni fond uvećava iz godine u godinu. Ove godine fond je uvećan za 5% u odnosu na prethodnu godinu. Titulu u muškoj konkurenciji braniće naš Novak Đoković, dok u ženskoj konkurenciji titulu brani Serena Williams.

[divider]

2A7DDA9A00000578-3370567-image-a-69_1450799106746[divider]

Ukoliko se kojim slučajem nađete u Londonu ovih dana, a želite da nabavite karte za posmatranje turnira, informacije možete dobiti putem zvaničnog sajta Wimbledona https://www.wimbledon.com/en_GB/tickets/index.html ili možete pročitati iskustvo naših devojaka koje su prošle godine tokom svog tronedeljnog boravka u Engleskoj posetile ovaj turnir i podelile ga sa nama https://www.educoteam.rs/wp/marta-i-nevena-na-finalu-wimbledon-a/

[divider]

IMG_0632 IMG_0634

[divider]