ŠKOLOVANJE U VELIKOJ BRITANIJI

Britanski sistem školovanja mnogi smatraju najboljim. Tradicija i kvalitet garancija su za visoku prolaznost prilikom upisa na najprestižnije univerzitete.

ST EDMUND'S COLLEGE

St Edmund’s College je najstarija engleska katolička škola osnovana 1568. godine. Škola ukupno ima 830 polaznika uključujući decu koja pohađaju vrtić. Od 630 učenika uzrasta 11-18 godina, oko 90 je iz 20 različitih zemalja sveta, različitih kultura i religija, a ostali su iz svih krajeva Velike Britanije. U kampusu postoji 180 mesta za smeštaj učenika iz inostranstva i za učenike iz Velike Britanije koji žele internatski smeštaj tokom školske godine. Po ovom sistemu školovanja učenici se upisuju prema uzrastu u određeni razred (National Curriculum Year 7-13). Tokom školovanja stiču se kvalifikacije GCSE i A Level (dvogodišnji programi ekvivalentni našoj gimnaziji). Škola nudi veliki izbor predmeta, pri čemu se učenici u završne 2 godine opredeljuju prema svojim afinitetima za 3 ili 4. Nastava se odvija sa malim brojem učenika, pri čemu se svakom učeniku posvećuje posebna pažnja, uz dodatne sportske i kulturne aktivnosti, ekskurzije…

ST CLARE'S OXFORD

St. Clare’s, Oxford, osnovana 1953. bila je prva škola u Engleskoj koja je uvela IB program. Jedina iz Oxforda koja se nalazi na listi 10 najboljih škola u Engleskoj (8. mesto). Već 4 godine zaredom učenici ove škole postižu najbolje rezultate u Oxfordshire-u. U poređenju sa rezultatima drugih škola u svetu, gde je prosečna prolaznost oko 80%, ova škola ima daleko bolje rezultate – u školskoj 2015/2016 godini 100%. 250 učenika iz 49 zemalja uzrasta 15-19 godina pohađa IB program u ovoj školi.