Zamak Vindzor

Zamak Vindzor

Divan dan i suncem okupan Vindzor. Jos jedna zanimljiva ekskurzija u okviru tronedeljnog boravka naših tinejdžera u St. Clare’s koledžu u Oksfordu.

[clear]

1

[divider]

Zamak Vindzor je rezidencija britanskih monarha i najveći stalno naseljeni zamak na svetu. Ovaj zamak je sagradio Viljem I Osvajač u 11. veku, a površina same građevine iznosi 45 000 m². Ovo su činjenice, a lični doživljaj je da je veliko, lepo i luksuzno. Zamak se redovno koristi za ceremonije kao što su državne posete monarha i predsednika iz celog sveta. Tada St.George’s Hall postaje spektakularna trpezarija sa uzdužnim stolom koja se dekoriše srebrom i porcelanom iz kraljevske kolekcije sa 160 mesta za ručavanje.

[clear]

2

[divider]

U Vindzoru se može posetiti kapela Sv. Đorđa, Državni apartmani u kojima se nalazi čuvena izložba slika Van Ajka, Rubensa i Rembranta, Kuća za lutke kraljice Marije koja se smatra remek-delom minijaturne arhitekture, kao i mnoge druge građevine.

[clear]

3

[divider]

Kuća za lutke sadrži hiljade predmeta koje su napravili istaknuti umetnici, dizajneri i zanatlije. Od odaja za poslugu do salona i trpezarija visokog društva, ni jedan detalj nije ispušten i sve to u razmeri 1:12. Oduševljeni smo napustili unutrašnjost zamka i krenuli u šetnju po Vindzoru.

Kaldrmisane šarmantne ulice sa mnoštvom restorana, prodavnice sa suvenirima i naravno šoping centar karekterišu ovo popularno turističko mesto.

[clear]

4

[divider]

Definitivno prijatno provedeno posle podne i topla preporuka budućim đacima letnje škole u Oksfordu.

Close Menu