„The Swan of Avon“

„The Swan of Avon“

STRATFORD – UPON – AVON

Još kao student Filološkog fakulteta, slušajući predavanja o tom velikom piscu i upijajući svaku reč, maštala sam da jednog dana posetim Stratford na Ejvonu, Šekspirovo rodno mesto. Ta mi se želja ispunila u julu 2015. kada sam kao vodič EducoTeam-a imala prilike da između ostalih posetim i ovo prekrasno mesto.

[divider]

1

[clear]

[divider]

Na samo 70 min od Oksforda u kome smo bili smešteni, na reci Ejvon nalazi se ovaj trgovački grad sa oko 23 hiljade stanovnika. Sa istorijom dugom preko 800 godina i kućama koje su sačuvane u svom prvobitnom stanju, ovaj gradić privlači veliki broj turista tokom čitave godine. Sa konstatacijom da Englezi na neverovatan način čuvaju svoje kulturno i istorijsko nasleđe, potpuno smo se prepustili čarima ovog šarmantnog mesta. Prva stanica je naravno Šekspirova kuća u kojoj se Viljem rodio u aprilu 1564, u kojoj je rastao i igrao se sa svojom braćom i sestrama.

2

[clear]

[divider]

U njoj je proveo i prvih pet godina bračnog života sa En Hatavej. Iz spavaće sobe, kuhinje i trpezarije ide se u radionicu Viljemovog oca Džona koji je bio ugledan zanatlija.

12

[clear]

[divider]

U prostranom dvorištu iza kuće čekalo nas je još jedno lepo iznenađenje. Na otvorenoj pozornici glumački par je izvodio odlomke iz poznatih Šekspirovih drama. Mi smo imali prilike da čujemo Dezdemonin monolog iz Otela.

4

[clear]

[divider]

Malo je vremena bilo a mnogo toga da se vidi i doživi. Iz bogate ponude odlučili smo se da posetimo kolibu En Hatavej, Šekspirove žene. Smeštena na nekih 40ak minuta hoda od Viljemove kuće, ova koliba nas je očarala svojim romantičnim izgledom i predivnom baštom. Porodica Hatavej je posedovala farmu u čijem sklopu se nalazila i ova prostrana koliba od 12 prostorija u kojoj se nalaze autentični predmeti iz Eninog života. Koliba je okružena voćnjakom i baštom prepunom mirisnim cvetovima i tradicionalnog žbunja.

5

[clear]

6

[clear]

[divider]

Nakon udaje za Viljema, En se preselila u njegovu porodičnu kucu. Tamo je živela sa njihovo troje dece. Između 1587 i 1592. ne postoji ni jedan očuvani zapis o Viljemovom kretanju. Taj period se često naziva i ”izgubljene godine” i predmet je mnogih spekulacija. Od 1592. Viljem živi i radi u Londonu kao pisac i dramaturg. Opus njegovih dela se sastoji od 38 pozorišnih komada i 154 soneta. U Stratford se vratio oko 1613. gde je i umro tri godine kasnije. Malo je pisanih svedočanstava o Šekspirovom životu, te postoje različita nagađanja o njegovoj seksualnosti, verskim ubeđenjima i autentičnosti njegovih dela.

[divider]

U muzeju u Šekspirovom rodnom gradu mogu se videti prva izdanja njegovih drama uključujući i prevode na 80 jezika, pisani dokumenti iz Šekspirovog vremena i preko 11.000 predmeta koji daju uvid u materijalni svet tog doba.

7

[clear]

[divider]

Nakon iscrpne šetnje puni lepih utisaka uputili smo se na reku Ejvon da popijemo čaj 🙂 gde smo i završili posetu Stratfordu.

8

[clear]

Za narednu posetu, ostaje nam da obiđemo kuću Šekspirove ćerke Suzane poznatu pod imenom Hall’s Croft i farmu leptira (Butterfly farm).

P.S. Mnoge izraze koje koristimo u engleskom jeziku dugujemo upravo Šekspiru.

9

Close Menu