5 SAVETA ZA BRŽE UČENJE STRANOG JEZIKA

5 SAVETA ZA BRŽE UČENJE STRANOG JEZIKA

Često čujemo kako ljudi kažu da bi želeli da poboljšaju svoje jezičke sposobnosti, ali ponekada je veoma teško pronaći vremena.

Svi znamo da je jezik najbolje naučiti ukoliko živimo, studiramo ili radimo na govornom području zemlje jezika koji želimo da savladamo, međutim većina nas nema za to mogućnosti.

Mi vam dajemo 5 korisnih saveta kako da brže savladate strani jezik, bilo da vam je potreban zbog posla ili želite da ga učite iz zabave! Ovi saveti neće služiti potpunim početnicima, ali svima onima koji imaju osnovno znanje ciljanog jezika oni bi trebali biti od koristi.

[clear]

[divider]

[clear]

learn [clear]

[clear]

[divider]

1. ČITAJTE ŠTO VIŠE NA JEZIKU KOJI ŽELITE DA SAVLADATE

Ovo je odličan način da proširite svoj vokabular i da se upoznate sa pisanjem komplikovanih reči. Nemojte brinuti ukoliko neke reči ne razumete jer ćete i dalje znati suštinu. Zapišite sa strane sve nepoznate reči, osmislite gde biste mogli da ih upotrebite i time ćete ih lakše zapamtiti.

knjiga [clear]

[divider]

2. NAPIŠITE ČLANAK ILI KRAĆU PRIČU

Izaberite 10-15 nepoznatih reči i zapišite ih na vrhu stranice. To mogu biti reči koje ste pronašli prilikom čitanja nekog teksta ili reči koje su vezane za neku određenu temu (turizam, politika, književnost…). Napišite članak ili kraću priču koristeći ove reči. Iskoristite svoju maštu i dosadašnje poznavanje jezika, koristite složene rečenice i vodite računa o gramatičkim pravilima i pravopisu.

Writing letter

[clear]

[divider]

3. SLUŠAJTE „PODCAST“ –OVE

Možete ih preuzeti na svojim smart telefonima i slušati ih u pokretu. Podcast-ovi su odlični za poboljšanje slušalačkih sposobnosti a usput možete naučiti i nešto novo. Koristan predlog je i da preuzmete podcast-ove iz različitih zemalja gde se govori ciljani jezik jer na ovaj način možete ovladati i različitim regionalnim akcentima.

Teenager giving thumbs up

[clear]

[divider]

4. KORISTITE SAMOLEPLJIVE PAPIRIĆE

Uvek postoje one reči koje, ma koliko se trudili da ih zapamtimo – ne možemo. Predpostavimo da želite da saznate kako se zovu svi uređaji i pomagala u kuhinji. Ispišite nazive svih onih predmeta kojima ne znate naziv na samolepljive papiriće i zalepite ih po kuhinji. Držite ih tu nekoliko nedelja i proverite nakon toga koliko ste naziva zapamtili.

TABLA 1 [clear]

[divider]

5. „VODITE“ VIDEO DNEVNIK

Ovo je možda najbolji način da pratite koliko napredujete u učenju nekog jezika. Na ovaj način imate mogućnost da vratite snimak unazad, da ga ponovo preslušavate ili jednostavno da pratite koliko napredujete u usavršavanju izgovora pojedinih reči tokom vremena. Možete snimati kako čitate ili ispričati šta ste radili tog dana pa čak i dati komentar o emisiji, filmu, sportskoj utakmici koju ste upravo odgledali.

[clear]

[divider]

Mogućnosti za učenje stranog jezika su svuda oko nas, samo treba da naučimo kako da ih na najbolji mogući način upotrebimo.

blogger-image-1192111339

Close Menu